Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Argentinské tango – lék na stres, úzkost a deprese

Stres postihuje snad každého, kdo žije či pracuje ve městě, setkáváme se s ním doslova na každém kroku. Věděli jste, že deprese zabíjí ročně víc lidí než dopravní nehody?

Ještě před pár lety propukala tato zákeřná nemoc nejčastěji mezi třicátým a čtyřicátým rokem, dnes se její počátek posunuje do nižších věkových kategorií. Mnoho lidí léčí depresi pomocí psychofarmak. U těžších forem problémů s psychikou je to asi nezbytná cesta. Existují však i přírodní a přirozené způsoby léčby a prevence, jejichž vedlejší účinky jsou pouze žádoucí.

Výzkumy

Na University of New England v Austrálii uskutečnili v roce 2012 zajímavý výzkum. Najali skupinu lidí, kteří trpěli stresem, úzkostí nebo depresí různé intenzity a nechali je tančit argentinské tango (Zde je dobré vysvětlit, že argentinské tango není tango, které známe ze společenských tanců – se standardním rámovým držením těla a trhavými pohyby hlavy. Jedná se o původní variantu tanga, které vzniklo v Argentině a ze kterého se později vyvinula evropská verze.). Jen dva týdny lekcí argentinského tanga vedly k významnému zlepšení nálady. Po skončení studie vědci potvrdili, že tančení tanga má výrazně pozitivní vliv na lidi s poruchami nálad.

Další zajímavý experiment proběhl v Sydney. Asi stovka lidí, kteří trpěli depresemi, byla rozdělena do tří skupin – jedna skupina tančila argentinské tango, druhá se věnovala meditacím a třetí byla kontrolní skupina. Skupiny se věnovaly určeným aktivitám po dobu šesti týdnů, hodinu a půl týdně. Program dokončilo 66 lidí. Hladina deprese se významně snížila u skupiny, která tančila tango, a u skupiny, která se věnovala meditacím. Úroveň stresu se výrazně snížila pouze u skupiny tančící tango. U tanečníků tanga navíc vzrostla jejich všímavost neboli schopnost vnímat přítomnost.

Proč tango?

Proč se právě argentinské tango ukazuje jako skvělý lék na stres, úzkosti a deprese? 

Možná proto, že jako lék tak trochu vzniklo. Přistěhovalci z Evropy, kteří se na konci 19. století ocitli sami v neznámé zemi, nevěděli, kdy a jestli vůbec se se svými blízkými opět uvidí. Svůj stesk po domově zaháněli hudbou a tancem. Lidová hudba a tance z řady evropských zemí (z Itálie, Španělska, Polska, Ruska atd.) se promísily s místními a vzniklo argentinské tango. V něm se odráží všechny pocity přistěhovalců – smutek, touha, vášeň, zklamání, beznaděj, ale i naděje a radost. Protože přistěhovalci byli z převážné většiny muži, tančili spolu, jinou možnost neměli. Tanec jim dával příležitost pocítit v objetí s jiným člověkem lidskou blízkost, zažít teplo lidské bytosti a své potlačené emoce prožít naplno v tanci a s někým je sdílet.

Může za to oxytocin

Držení páru v argentinském tangu vychází proti tomu evropskému z obyčejného lidského objetí a je typické právě pro tento tanec. I proto se stává tak atraktivním pro mnoho lidí. Přestože žijeme v blízkosti našich přátel a známých, a ne v emigraci, mnohým z nás chybí i dnes lidský kontakt. Jsme zvyklí komunikovat pomocí techniky. Kontakty se odehrávají virtuálně, emailem, na chatech nebo sociálních sítích.

Je dokázáno, že již 10sekundové objetí zvyšuje hladinu oxytocinu – hormonu, kterému se také říká „hormon lásky“. Tento hormon snižuje hladinu kortizolu (stresového hormonu) v těle, tepovou frekvenci a krevní tlak. Řídí řadu projevů společenského chování jako mateřskou péči, párové vztahy, sociální paměť a podporu, lidskou důvěru apod. Oxytocin je také přirozeným imunitním regulátorem. Jste-li s někým, kdo je vám sympatický, v objetí 3 minuty (po dobu jedné skladby tanga), ne-li 10–12 minut (to je totiž doba, po kterou spolu pár v rámci tanečního večera zpravidla tančí), cítíte se potom uvolnění, láskyplní, pozitivně naladěni. Může za to oxytocin.

A tak není divu, že spousta těch, kteří si argentinské tango vyzkoušeli, mu naprosto propadla. Jejich vášeň se dá přirovnat ke drogové závislosti. V kombinaci s hormony štěstí, endorfinem a serotoninem, které se přirozeně vylučují při fyzické aktivitě, se jedná o koktejl, kterému nelze odolat.

Argentinské tango má ale celou řadu dalších pozitivních vedlejších účinků… A o tom zase někdy příště.

Autor: Ivana Balková | čtvrtek 27.8.2015 12:00 | karma článku: 15,87 | přečteno: 1652x
  • Další články autora

Ivana Balková

Jak jsem se naučila tančit argentinské tango

Každý se na kurzech tanga ocitne trochu jiným způsobem. Někoho okouzlí silný emoční náboj sálající z fotografií tanečníků v působivých pozicích, někdo shlédne vášnivý tanec Antonia Banderase s Morgan ve filmu Tančím, abych žil...

5.1.2016 v 21:30 | Karma: 19,03 | Přečteno: 3358x | Diskuse| Ostatní

Ivana Balková

Co bych udělala, kdybych se měla skutečně ráda?

Každá z nás se občas přistihne, že jsme na někoho nebo na něco naštvané. Stěžujeme si, jak se k nám chová partner, šéf, kolega či kamarádka. Obviňujeme druhé, že mohou za to, jak se cítíme. Děti mohou za to, že nestuduji vysokou školu, kterou jsem vždy toužila vystudovat. Manžel může za to, že jsem vyčerpaná, protože mi s ničím nepomůže. Moje práce mě nebaví, ale tím, co mě baví, bych se neuživila... atd.

17.10.2014 v 19:18 | Karma: 27,93 | Přečteno: 4153x | Diskuse| Ona

Ivana Balková

Buďme jako děti. Hlavně v práci.

Kdo má děti, jistě mi dá za pravdu. Děti jsou schopny vymyslet neuvěřitelné věci. Jeden příklad z mnoha z mých zkušeností: Když byly mé neteři asi 4 roky, seděla jsem s ní na gauči, ona si hrála s mými kudrnatými vlasy a najednou řekla: „Teto, ty máš vlasy jako hroznové víno.“ Dodnes si na tu chvíli pamatuji, protože její neobvyklé přirovnání mě fascinovalo. Moje neteř pravděpodobně slovo kudrnaté, kučeravé či vlnité nikdy neslyšela, a tak mé vlasy popsala originálním a poetickým způsobem.

3.9.2014 v 19:19 | Karma: 10,94 | Přečteno: 738x | Diskuse| Ostatní

Ivana Balková

Návod na použití introvertů na pracovišti

Máte ve svém týmu introverta? Blahopřeji! Introverti mají řadu silných stránek, které určitě oceníte. Umějí například rozlišit podstatné od méně důležitého, jsou pracovití a důslední, svědomití, umějí naslouchat, jsou schopni vnášet do situací klid a strukturu, jsou kreativní. Často ale nejsou vidět a v kolektivu se na rozdíl od extrovertů většinou moc neprojevují, což může vyvolávat dojem, že jsou méně přínosní než ti, kteří se umějí prodat. Byla by ale škoda přijít o jejich dary a nevyužít je ve prospěch celého týmu či firmy.Jak s nimi tedy zacházet?

26.5.2014 v 17:35 | Karma: 27,75 | Přečteno: 2511x | Diskuse| Ostatní

Ivana Balková

Bolest z nezávislosti

Myslíte si o sobě, že dokážete odolat názoru druhých a rozhodovat se svobodně? Omyl! Už v 50. letech 20. století prováděl psycholog Solomon Asch experimenty o nebezpečí skupinového vlivu. Podrobil skupiny studentských dobrovolníků testování zraku: dostali obrázek tří čar různých délek a na jednoduché otázky jich 95 % odpovědělo správně. Pak do skupin nasadil herce, kteří sebevědomě prosazovali nesprávnou odpověď. Počet těch, kteří dokázali odpovědět správně, klesl na čtvrtinu. 75 % lidí se tedy nechalo zmást špatnou odpovědí někoho jiného.

24.3.2014 v 18:15 | Karma: 11,62 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Za napadení na koupališti v Dubí dostali tři muži až čtyřleté vězení

23. dubna 2024  10:45,  aktualizováno  11:41

Okresní soud v Teplicích poslal do vězení tři ze šesti obžalovaných v případu napadení mladíka na...

V Letech otevřeli památník holokaustu Romů a Sintů. Za války tam stál koncentrák

23. dubna 2024  9:59,  aktualizováno  11:30

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku....

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  11:30

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Wagnerovec po návratu z fronty rozřezal ženu, kufr s ostatky vyhodil z okna

23. dubna 2024  11:26

Rusko se v souvislosti s návratem vojáků z ukrajinského bojiště potýká s narůstající kriminalitou....

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2112x
Motto „Život je tanečník a vy jedním z jeho tanců.“

Věřím, že každý může dělat svou práci s radostí a vášní tanečníka, když je na tom správném místě.

www.bailemos.cz

www.vivia.cz

Seznam rubrik